B i o g r a f i e

De Iraanse bariton Arash Roozbehi (1983) studeerde aan het ArtEZ Conservatorium bij Marjan Kuiper en Claudia Patacca. Arash begon zijn zangstudie in 2003 in zijn geboortestad Teheran waar hij debuteerde bij het Nationaal Radio en Televisie Jeugd Orkest met uitvoeringen van Iraanse en Europese composities. Hij vervolgende zijn studie in 2005 aan het Yerevan State Conservatorium in Armenië bij Susana Martirosian waar hij operarollen mocht vertolken als Renato in "Un ballo in Maschera" van Verdi en Robert in "Iolanda" van Tchaikovsky.
 
Na zijn vestiging in Nederland in 2011 begon zijn carrière zich te ontwikkelen. Door zijn flexibele, wendbare  bariton en aangenaam timbre is hij een ideale solist. Uitnodigingen volgden en Arash kon zich presenteren tijdens uitvoeringen van vele oratoria zoals het Requiem van Fauré en Duruflé, diverse missen van Mozart, het Gloria van Puccini, Sept paroles  du Christ sur la croix van Cesar Frank, de Carmina Burana van Orff en Kantates en Passionen van Bach.
 
Landelijke bekendheid volgde in juli 2013 na zijn succes in de titel rol als Tsaar Peter de Grote. Deze in opdracht gecomponeerde opera in het kader van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland van Monique Krüs, “The Tsar, his wife, her lover and his head”  (regie Jos Groenier) behaalde lovende kritieken en beleefde zijn première tijdens het Peter de Grote Festival in het Groninger Museum. De reprise in de prachtige tuin van de Hermitage in Amsterdam tijdens het Grachtenfestival werd eveneens zeer lovend ontvangen.
 

Vanaf 2014 volgde Arash lessen bij de Basbariton Frans Fiselieren Mezzosopraan Marion van den Akker. 

Het was in datzelfde jaar dat Arash soleerde als ‘Don Giovanni’ in schouwburg ‘deHarmonie’ te Leeuwarden.  

 

Hoewel opera zijn grote voorliefde heeft, draagt hij het kunstlied een warm hart toe. Arash vormt een liedduo met zowel 

de pianiste Erica Ott als ook met Sofia Vasheruk. Tesamen met hen heeft hij zich op verschillende muziekfestivals en podia gepresenteerd.  

In samenwerking met Sofia heeft Arash sinds september 2015 een serie mini opera concerten uitgevoerd van de, door 

J.S. Bach gecomponeerde,  ‘Bauern cantate’.  Dit project 

werd geïnitieerd en muzikaal begeleid door ensemble 

‘Music take in’ onder artistieke leiding van Andrey Nesterenko.  

In juni 2016 zal Arash te beluisteren zijn in het Tsjechische 

'Ostrava' waar hij een hoofdrol bekleed tijdens 

de wereldpremiere van de opera ‘At the waters of Lethe’. 

De uitvoering vindt plaats tijdens de 

'NODO' (New Opera Day Ostrava) georganiseerd door 

‘Ostrava Center For New Music’ en ‘National Moravian Silesian Theatre’.  De opera, gecomponeerd door 

Idin Samimi Mofakham, wordt uitgevoerd onder leiding van 

dirigent Rolf Gupta.